Anorexia Nervosa is een eetstoornis. Wanneer we het over eetstoornissen hebben, denken we direct aan brood magere meiden, die niets willen eten. Helaas gaat het net iets dieper dan het niet willen eten.
Anorexia Nervosa is een eetstoornis waarbij iemand de angst heeft om aan te komen in gewicht, met overmatige, obsessieve gedachten en angst om te zwaar te zijn.
Mensen met Anorexia Nervosa kampen met een vertekend lichaamsbeeld en zien zichzelf als enorm dik, zelfs als ze gevaarlijk dun zijn. In sommige gevallen denken ze zelfs dat ze niet door de deur passen. De ziekte komt vaker voor bij jonge vrouwen, maar kan zich voordoen bij ieder geslacht en alle leeftijden.
Kenmerken Anorexia Nervosa
Eén van de hoofdsymptomen van Anorexia Nervosa is het extreem beperken van de voedselintake, waardoor er een gevaarlijk laag lichaamsgewicht ontstaat (wat zij helaas zelf niet inzien, of waar ze vaak denken dat het “nog” helemaal niet zo ernstig is).
Naast de lage voedselinname kan er ook gecompenseerd worden, om zoveel mogelijk gewicht te verliezen. Dit kan gedaan worden door overmatig sporten/bewegen, het gebruiken van laxeermiddelen, plastabletten, braken of andere gewichtsverliesmethoden. Er is een enorme drang naar het mager zijn en angst om aan te komen, waarbij er graag een “controle” is over het gewicht. Voor een overzicht van meer kenmerken kijk dan op: https://www.strydlust.nl/voeding-eetstoornissen/.
Gevolgen
Anorexia Nervosa heeft ernstige fysieke en psychologische gevolgen. Het kan fysiek leiden tot ondervoeding (tekort aan voedingstoffen), osteoporose (botontkalking), anemie (bloedarmoede) en orgaanschade. Het kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid en het risico op hartziekten is verhoogd. Psychologisch kan het leiden tot angst, sociale isolatie en kunnen depressies ontstaan.
Behandeling
Behandeling bestaat vaak uit een combinatie van verschillende therapieën. Deze zijn gericht op medicatie, voeding en op psychosociaal vlak. Het doel is om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen en onderliggende problematiek aan te gaan. Het is belangrijk gespecialiseerde hulp in te schakelen. Deze gespecialiseerde zorg kun je onder andere vinden op sites als Eetstoornissen Netwerk of bijvoorbeeld Eetstoornisvrij – Startpagina van Eetstoornisvrij.nl.